イタリアの高級ワインの産地と言えば・・・キャンティ!そんなイタリアワインの伝統を誇るカステッリーナ・イン・キャンティ市にある由緒ある地で栽培されている素晴らしいワイン『ビッビアーノ』 をテイスティングっ!”Chianti” est un domaine de vins de qualité supérieure de l’Italie que tout le monde connaît ! J’ai eu l’occasion de déguster le vin « Bibbiano », originaire de cet endroit, avec des sommeliers japonais pour découvrir le goût de l’Italie.
『ビッビアーノ』のブドウ畑は総面積約25ヘクタールにのぼり、3000本以上の木が植えられた広大なオリーブ畑に囲まれている。ブドウ畑は、標高270−300mの丘の斜面に広がり、最高の日照条件と風土に恵まれている。そんな贅沢な環境で出来るワインの美味しさは言うまでもない。
Bibbiano is located in the historic Chianti region, in the municipality of Castellina in Chianti. Surrounded by vast olive groves consisting of over 3000, at an altitude between 270 and 300 meters, it distributed on the hillsides with enviable exposure and excellent microclimate. I can imagine that the wine will be excellent since it’s cultivated with excellent conditions!
では、代表的な3つのワインをチェック!左からビッビアーノ キャンティ・クラッシコDOCG、モントルネッロ キャンティ・クラッシコDOCG、ヴィーニャ・デル・カパンニーノ キャンティ・クラッシコ グランセレツィオーネDOCG。全てにおいてイタリアのワインの最上位に位置付けられる分類 DOCGの表示がされている。
So, check the typical threes of wine “Bibbiano”! BIBBIANO Chianti Classico DOCG, MONTORNELLO Chianti Classico DOCG, and VIGNA DEL CAPANNINO Chianti Classico Gran Selezione DOCG. Of course every wine of Bibbiano have DOCG appellation certificate!
同じメゾンから生まれたワインでもブドウ品種や熟成日数と方法によって味や価値が変わってくる。例えば、私がこの中で最も美味しいと感じたエレガントでタンニンを舌に感じるフルボディの『ヴィーニャ・デル・カパンニーノ キャンティ・クラッシコ グランセレツィオーネDOCG』は、サンジョヴェーゼ・グロッソ100%、フランス産バリックとオークの大樽で24ヶ月ほど熟成させて完成したワインで、サンジョヴェーゼ95%、コロリーノ5%、スラヴォニア産オーク樽にて約4ヶ月熟成させて出来たミディアムボディの『ビッビアーノ キャンティ・クラッシコDOCG』と比べると2倍以上値段が違う。
Various tastes and values are offered thanks to different grapes varieties and ripening times and methods even though wine was born from the same place. For example, I prefer “VIGNA DEL CAPANNINO Chianti Classico Gran Selezione DOCG” full-body feel the tannins in the most delicious and felt elegant in this tongue, Sangiovese Grosso 100%, France production Barrick and oak in wine, which was completed 24 months in large oak barrels. This bottle wine is double price of BIBBIANO Chianti Classico DOCG.
いつもは、とにかく楽しんで飲むワインだけれど、この日はソムリエ達と、真剣にワインテイスティングをし、どういう時にどういうワインをおススメするのか、どういう違いがあるのか、またビンテージワインを試飲して、何の銘柄の何年ものかと推理したりお勉強モードでした。真剣にワインを飲む(テイスティング)ことなんて滅多にないので・・・
I always enjoy drinking wine but this day, I was very serious with sommelier for this wine degustation. We discussed taste and function of the wine. I felt very impressed drinking wine (tasting it) that seriously …
ビッビアーノ経営責任者及びキャンティ・クラシコ・ワイン協会の理事 トンマーゾ・マッロッケージ=マルツィさん(写真右)と、直接お話も出来て楽しかったです。
But it was also very fun to talk directly with Bibbiano CEO and Director of Chianti Classico Wine Consortium Tommaso Marrocchesi Marzi (pictured right).
生産者から直接ワインの美味しさを教えてもらうなんて贅沢ね。レストランでワインリストを見ながら単に銘柄で判断せず、ソムリエにマニアックに質問してみるのもいいかもね。
How elegant moment to taste wine and talk directly with producers.
Photo : MIKI, Merci pour ta correction Florian.R !
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